Francúzsko má záujem otvoriť bilingválnu sekciu na gymnáziu

21.06.2014 Prešov

Spolupráca s departmentom Horné Pyreneje trvá už od roku 2005

O rozšírení vzájomnej spolupráce rokovali včera predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a veľvyslanec Francúzska v SR Didier Lopinot.
Spolupráca s departmenom Horné Pyreneje, ktorá sa začala ešte v roku 2005, bola doteraz zameraná predovšetkým na rozvoj turizmu. Podľa P. Chudíka majú regióny mnoho spoločného: „My máme Lomnický štít, Horné Pyreneje Pic du Midi – na oboch sú lanovky a observatóriá. Rovnako sú v našich regiónoch umiestnené aj najznámejšie pútnické miesta oboch krajín – Lurdy a Levoča.“ Predseda upozornil aj na myšlienku zriadiť charterovú leteckú linku medzi letiskami v Poprade a v Tarbes: „Zatiaľ zostalo len pri nápade, aj keď si myslím, že je to dobrý zámer a mohli by sme sa k nemu vrátiť,“ zdôraznil.
Francúzsky veľvyslanec by rád rozšíril spoluprácu aj do oblasti vzdelávania: „Máme záujem spolupracovať na vytvorení bilingválnej sekcie na jednom z prešovských gymnázií,“ konkretizoval. Ak by sa tento zámer začal realizovať, prvá bilingválna francúzska trieda gymnázia by mohla byť otvorená v školskom roku 2016/2017. „Vítam túto myšlienku. Bude to prínos nielen pre školy, ale predovšetkým pre študentov nášho kraja,“ uviedol P. Chudík.
Na Slovensku je v súčasnosti päť bilingválnych gymnázií s francúzskou sekciou.
***
Prešov 20. júna 2014
Veronika Fitzeková
hovorkyňa PSK
 

Vyberte región

mark